Pages

Friday, 21 June 2013

My steps toward Scottish and EU entrepreneurs!

Yeay, minggu depan 26-28 June Saidah akan menyertai Scottish Enterprise Bootcamp 2013 for young entrepreneurs di University of Stirling, Scotland. Yang ni juga funded by European fund dan partnership dengan University of Cambridge Business School. Ni usaha 3-in-1: Mahu establish networking dengan European people and it's market, salah satu research dalam tesis master Saidah & untuk tambah ilmu yang memang Saidah pasti lain dari siri-siri usahawan yang Saidah baca dan dah sertai di Malaysia sejak tahun pertama Ijazah Saidah.

Business yang Saidah impikan memang berkait rapat dengan video ni!Owh teruja...nak mula sekarang, sangat complicated! dengan tesis datelines + persediaan nak balik Malaysia + nak kahwin (ops!InsyaAllah sooner) + mahu intai peluang untuk jadi pensyarah dlam fakulti Business dan tubuhkan satu usaha mega hasil dari ilmu Saidah kutip! (insyaAllah)..mak abah doakan tau! hihi...

nak paste video ni:
"Tessa Hartmann, founder of the Scottish Fashion Awards. Tessa put together this inspirational video for this year's SIE Student Enterprise Summit. If you’re interested in entrepreneurship, fashion or textiles, then this is definitely worth a look".

Korang pun boleh dapat banyak input dari video ni..dia ada cakap apa yang dia buat dari tahun akhir Ijazah sampaila dia kerja untuk pengalaman dan akhirnya guna pengalaman tu untuk buka bisnes dia. Yang penting, kena banyak ilmu!


Sebelum ni Saidah join banyak talk (try untuk x miss), tesis pasal innovation in business especially European market, join Citrus Saturday-one month project oleh Edinburgh City Council (ECC) dan University College London. ECC ni sangat berpengaruh. Saidah tak malu untuk approach officer2 dia setiap kali jumpa dalam events, dan Saidah rapatkan diri dengan business advisors Universiti. Siapa tahu kan? nasibku.hehe.. yang bagusnya, Universiti akan bagi support sehingga 2 tahun selepas kita habis belajar.

Kalau kita niat untuk berbuat baik, Allah pasti tolong. Sebab Saidah punya niat untuk social benefit sekali. Memang tak sempat nak pulun buat assigments elok2..tapi alhamdulillah setakat ni, tak sangka2 untuk keputusan subjek/ assignment2 Saidah. Kebanyakannya Distinction. Allah tolong..=)ALHAMDULILLAH.


Moral Saidah nak tulis ni...sebagai kenangan bila Saidah habis belajar, n dapat buat apa yang Saidah rancangkan ni. Pasti ni jadik kenangan yang sangat manis. Nak tulis dalam diari, memang tak rajin dah.hehe.


p/s: Alhamdulillah Saidah baik dengan calssmates - international students daripada hampir 40 buah negara. Nanti boleh mintak tolong (networking).

Sekian..
Post a Comment

Daisypath - Anniversary