Pages

Thursday, 2 May 2013

Bahaya penyeluk saku di Eropah

Hai,

Duk sembang-sembang dengan kawan daripada China, kesian sangat kat diorang. Tu nak kena cerita nih. Khasnya, bila "time for travelling", memang sangkut. Kita memang bertuah, pergi ke mana-mana selain Israel, tak perlu rumit sangat prosesnya.



Rumitnya diorang ni, pertama, kalau nak ke mana-mana negara selain Korea Utara, Cuba, Laos dan Vietnam (sebab negara Komunis) kena pergi China Embassy untuk hantar passport, bukti tempahan kapal terbang, tempahan hotel dan "transport" di negara yang akan pergi. Nak dapatkan visa ke Europe contohnya, Itali, tempahan hotel kalau ditempah guna Booking.com, Hostelworld dan seumpamanya lah, diorang kena telefon hotel tu terus kena bagi resit lain, bukan automatik yang kita selalu dapat daripada "provider" Booking.com.


Keduanya, kos yang tinggi. Setiap kali permohonan visa, sangat mahal, hampir £100 diorang cakap. Pening kepala. Nak ke China Embassy tu pun perlukan kos jugak, kos hantar dokumen yang diperlukan dan kos nak ambil balik.


 

Kecurian di negara Eropah

1) Paris

Yang selalu dengar berleluasa sangat kecurian adalah di Paris. Kata kawan ni, ada orang datang tegur "cantik beg kakak". Perempuan konfem senyum punya. Dah lepas tu, beg lesap dalam sekelip mata. Ada kawan Singapore hilang purse yang ada £800 sebaik jejak kaki jalan di Paris.
P/S: Bila melancong memang kita bawak duit "cash" banyak sebab takut kadar tukaran matawang asing tinggi kat negara tu...kesian betul siapa yang terkena.

Ni jumpa artikel dari The Telegraph UK (April 2012), http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/9989659/The-rising-problem-of-pickpockets-in-Paris.html

"Pickpockets exist in every major city, but evidence suggests that it is a growing problem in Paris. According to the Préfecture de Police, instances of vols à la tire РFrench for pickpocketing Рincreased in the city last year, principally on public transport."






2) Belgium

Kesian kawan China ni. Plan trip 7 hari ke Belgium dan Netherland dengan kawan-kawan dia lah. Hari pertama jejak kali di Belgium, ada budak lelaki tegur "cantik rantai leher kakak pakai". Lepas tu, sekelip mata jugak, hilang beg duit, passport dan visa. Apalagi, diorang ke balai polis dekat tu, ada 6 orang tengah tulis "report" melaporkan kes yang sama. Terus dah takde "mood" melancong. Netherland yang indah dengan tulip di Kaukenhof pun kita dah tengok macam bunga lalang kan.

3) Geneva, Switzerland

Semasa Saidah sampai ke satu kedai runcit di Geneva, dalam stesen keretapi tu, tuan kedai bagitahu dengan tegas "watch out for pickpockets". Takut sangat sebab masa tu sengsorang. Memang Geneva dah ramai orang kulit hitam kat sekeliling. Huu, bahayanye kalau kena jampi serapah diorang tu.

Yang di atas berdasarkan pengalaman. Jadi di bawah ni disertakan Top 10 Bandar yang terkenal dengan "pickpockets"

Rujukan : TripAdvisor (memang selalu dirujuk bila travel sebab banyak "reviews from backpackers"). (Faham kan dalam English, hehe..)

1. Fear and Loathing in Las Ramblas: Barcelona, Spain

Spain
One reviewer actually compares Barcelona pickpocketing to a generally practiced and accepted sport, like soccer. For those who'd rather stay off the field, take caution: Las Ramblas, the famous wide, pedestrian walkway full of life, music, and people at all hours of the day and night, is the perfect place to get your purse poached.


P/S: Barcelona memang terkenal dengan penyeluk saku. Bila taip je kat carian tentang "pickpockets", terus capaian yang pertama adalah di Barcelona. Ada kisahnya, seorang mamat ni sampai je kat stesen keretapi, terasa seseorang langgar daripada belakang. Tengok sekeliling ingatkan ada lelaki yang buat, tetapi yang tengok dekat-dekat dia adalah sekumpulan remaja perempuan dalam umur 16-18 tahun. Dengan ramai orang kat stesen tu, terasalah dilanggar. Mamat ni semasa tu perasan ada mak cik tua tengah tengok tajam ke arah dia. Semuanya macam silap mata. Masa tu dompet dah pun kena curi. Kisah ni kisah yang sama kebanyakan pelancong asing. Ada geng penyeluk saku.
2. Rome Rascals: Rome, Italy

With its ancient buildings and astounding historical and cultural attractions, Rome is full of both tourists and incredible things to sightsee. With thousands of people admiring the Trevi Fountain or the Pantheon, it's easy for a pickpocket to lift a camera or purse with a quick snip of scissors or some clever handiwork with a zipper.

3. Cash or Czech: Prague, Czech Republic


Prague
The famously beautiful Charles Bridge is lined with 30 baroque-style statues, as well as thousands of tourists who crowd its ancient stones each year, making a perfect recipe for pickpocketing. Before taking in the view of the Vltava River and the Prague Castle beyond, be sure valuables are strapped down.
              4. Madrid Mischief: Madrid, Spain


            El Rastro fleamarket and the crowded metro are often cited as spots where unfriendly pickpocket   schemes can put a damper on a visit to this beautiful city. However, travelers should also beware that in museums (Madrid has many) pickpockets can be crafty as well, preying on distracted tourists.

5. Poaching in Paris: Paris, France


Paris

The City of Light draws enormous crowds from the base of the Eiffel Tower to the steps of Sacre-Coeur and everywhere in between. But enormous crowds can also be found below ground, in the city's metro system, where travelers should be especially cautious.
Haa, semua betul. Banyak yang bagitahu kat pak cik internet yang 5 bandar di atas sangatlah terkenal dengan duit hilang. Jadi berhati-hati lah yer.
........................................................................................................................................................................................................................
p/s: teringat solat sorang-sorang kat Venice, Italy tengah ramai orang. Kawan tengah 'cuti' dan kami berpisah sebab dia nak beli cenderahati di depan. Cari tempat solat kat lorong yang pasti jarang orang lalu. (duk perhati 5 minit jugakla lorong tu..hehe) Tup2, tengah solat ramai pulak yang lalu. Tengah rukuk (beralaskan peta untuk tempat sujud) orang cakap "excuse me" banyak kali. Lepas tu ada pulak sorang lelaki - peniaga bawak barang-barang jualan yang besar.Memang tak muat lah. Rasanya dia beredar camtu je. Patah balik.
Dengan beg silang yang ada dompet Saidah, semasa sujud tak mustahil orang boleh curi dalam sekelip mata..huhu..bahaya betullahhh...


Sekian=)



Post a Comment

Daisypath - Anniversary