Pages

Sunday, 24 April 2016

#Bijak Wang 2 : Strategi untuk buat RM1 Juta aset dengan cepat dan bijak

PELABURAN LEBIH BIJAK TAHUN 2016

Sudah lama saya tak berkesempatan untuk menaip di blog untuk tahun ini. Terima kasih yang tidak terhingga kepada pembaca blog saya yang akhirnya juga menjadi klien yang saya sayang. Entri kali ini lebih menarik dengan beberapa kesinambungan yang sangat bermanfaat untuk anda membuat pilihan.

Apabila kita bekerja keras katakanlah untuk sebab mengumpul kekayaan kepada keluarga yang tersayang, sedarkah kita menyimpan wang ke dalam akaun bank simpanan semata-mata BUKAN satu tindakan yang bijak? Hal ini disebabkan beberapa faktor contohnya inflasi yang belum dikira kadar tahunan, lemah disiplin untuk menyimpan wang dan tiada masa untuk membaca kaedah yang lebih bijak. Saya memberikan beberapa contoh kes berdasarkan konsultansi "Islamic Estate Planning" saya, antaranya:

Situasi 1:

Tuan Othman, berumur 53 tahun, mempunyai simpanan RM200K di ASB, simpanan RM50K di Tabung Haji, dan simpanan RM300K di Koperasi Felda (KPF). Beliau berhajat untuk membuat Hibah Amanah ASB yang anggaran kos keseluruhan yang akan dikira untuk Hibah Amanah ASB adalah RM2,300.

Adalah lebih baik sekiranya Tuan Othman menyertai pelan takaful "Income Protection" yang ada disediakan oleh penyedia takaful terutamanya yang disertakan FREE HIBAH. 
*Tempoh sumbangan se-minima 5 tahun sahaja dan melindungi keluarga jika terjadi apa-apa pada pembayar* (ciri-ciri yang best)

Bagaimana pula untuk melangsaikan hutang-hutang anda?

Kepentingan Hibah...

Hibah sangat penting kerana terkeluar daripada proses faraid yang memakan masa 4-6 bulan sekiranya anda ada melantik wasi dan memilih bantuan pakar perancangan harta pusaka. Secara amnya, waris Hibah boleh memperolehi wang si mati dalam 21 hari hingga sebulan sahaja. Hutang-hutang anda juga boleh diselesaikan dengan lebih cepat oleh waris. Hutang-hutang yang ada boleh termasuk hutang kad kredit, hutang pinjaman kereta, hutang PTPTN/MARA, dan sebagainya. 

Sabda Nabi dalam riwayat Imam Muslim, "Seorang yang mati syahid akan diampuni segala dosa-dosanya kecuali hutang."

Oleh itu, anda sudah sedar Hibah sangat penting, bukan? Bagaimana pula pelan ini boleh digunakan untuk membeli rumah baru dengan lebih cepat, mudah dan lebih murah?
Bersambung...Nota kaki: Penulis merupakan 'consultant' bertauliah untuk Islamic Estate Planning dan berpengalaman di bawah beberapa Trustee...Hubungi call/whatsapp untuk Perancangan Harta Pusaka/ Wasiat/ Hibah di 019-2779757

Post a Comment