Pages

Thursday, 15 January 2015

Prediction utk tahun 2015 dan 2016 - Harga hartanah akan jatuh dan kurang baik utk pelaburan.

Okay. Nak kongsi apa spekulasi untuk pembelian hartanah pada tahun harga barang naik nih. Tak faham, komen la yer...

Antara hujah2 kawanku yg pakar ekonomi.
1. Supply rumah sudah melebihi demand. Sama ada demand utk membeli kurang ataupun demand keupayaan utk membeli dengan gaji sekarang tak mampu.

2. Harga melampau - membuat bank akan lebih ketat dalam memberi loan. Pemilihan tempat dan keupayaan menjadi lebih strict. Kurang loan diberikan - rumah tak terjual banyak.

3. Rumah br nak bina / dalam pembinaan - risiko harga barang naik ekoran ekonomi negara tak tentu - menyebabkan banyak projek bakal terbengkalai.

4. Tiada pulangan investment - kononnya nak beli dan jual bila dapat kunci - tp tak boleh jual kerana tiada pembeli - terpaksa tanggung bulanan sehingga ekonomi ok balik.

5. Ekonomi negara terumbang ambing ekoran kejatuhan main income negara (minyak) dan juga kejatuhan nilai wang ringgit - BNM mungkin tingkatkan interest - effect bank - kekurangan fiscal wang utk dilaburkan (duit takdak) - bank akan kurangkan kadar pinjaman perumahan - rumah tak terjual - developer sakit - projek terbengkalai dan trus jatuh..


Sama ada betul atau tidak. Kita tunggu dan lihat. Moga tak terjadi la mcm ni. Kalau tak. Kita yg akan suffer. Semoga semuanya hanya kata2.

Rasyaik Murad (my husband). Hewhew~
‪#‎16JAN15‬
Post a Comment