Pages

Thursday, 15 January 2015

Bijak wang > Pelaburan untuk tahun 2015: Info yang anda patut tahu mengenai Unit Amanah a.k.a. unit trust

Apabila ada kawan-kawan yang bertanyakan 'kat mana aku boleh letak dan simpan duit aku ha?'. Satu jawapan saya dari dulu sejak zaman belajar di UiTM dan sehinggalah saya sambung belajar Master di UK : Simpanlah dengan dividen a.k.a. Unit Amanah.

Untuk tahun 2015, apabila ringgit jatuh pada paras terendah sejak tahun 1998, kita takut akan kebolehmampuan kita untuk membeli (kuasa membeli) barangan kerana keadaan ekonomi semasa. Pernah dengarkah kita...
 • "kadar inflasi Malaysia melonjak 3.4% tertinggi dalam masa 9 bulan pada 2014?"
 • "kebimbangan pelaksanaan GST akan menaikkan harga barangan sedangkan gaji kita tak naik-naik?" 
Pernah dengar buku Poor Dad, Rich Dad by Robert Kiyosaki? Perbezaan ketara di antara Rich Dad dan Poor Dad adalah cara mereka berfikir tentang duit.
Cara berfikir menentukan tindakan. Tindakan akan membenih hasil. Apa yang penting di sini adalah:
“Jangan bekerja untuk duit. Tetapi buat duit bekerja untuk kita.”

 

 

Berdasarkan kepada kenyataan beberapa pakar ekonomi negara, kita SANGAT DISARANKAN untuk menyimpan wang supaya kita ada cukup tabungan untuk beberapa tahun lagi untuk tujuan seperti menunaikan umrah, haji, membeli rumah, bayar muka kereta dan sebagainya. Memandangkan unit amanah menawarkan pulangan pokok beserta dividen yang tinggi setiap tahun (minimum 10-15% dividen/setahun), sekarang adalah masa yang sangat tepat untuk mulakan simpanan anda. 

Mengapa sekarang? tahun 2015?

 1. Apabila ringgit jatuh, lebih banyak unit yang anda dapat beli. Ini adalah kerana unit amanah atau saham amanah adalah pelan pelaburan yang diluluskan oleh Ministry of Finance dan Securities Commission Malaysia (SC) yang mengumpulkan wang pelabur di bawah satu dana (fund) pilihan.
 2. Unit amanah SANGAT DIGALAKKAN bagi pelabur yang tidak mahu mengambil risiko yang tinggi dan tidak mempunyai ilmu pengetahuan yang mendalam seperti saham.
 3. Unit amanah menggunakan konsep Dollar Cost Averaging (DCA) iaitu pelabur yang melabur secara konsisten (membuat simpanan bulanan yang tetap atau menggunakan KWSP akaun 1) boleh mendapat harga purata untuk pembelian unit dan dividen seterusnya.
 4. Anda boleh berhenti menyimpan dalam dana pilihan (fund) apabila anda telah mencapai target dividen 10-15% dividen setahun (the longer you invest, better return you will get), dengan tempoh minimum simpanan selama 3 tahun.

Dengan beberapa pilihan simpanan seperti Skim Persaraan Swasta "Private Retirement Scheme" (PRS) dan Regular Saving Plan (RSP), tidak mustahil kita boleh mendapat target wang yang kita mahu. Apa itu PRS?


PRIVATE RETIREMENT SCHEME
 • Pembukaan akaun minimum RM100.00
 • Simpanan bulanan RM100.00 selama setahun
 • Rebat cukai sehingga RM800.00 bergantung kepada jumlah cukai yang dibayar selama setahun
 • Insentif daripada kerajaan (selagi peruntukan ada), RM500.00 percuma kepada pelabur PRS yang berumur 20 hingga 30 tahun.
 • Wang simpanan dalam PRS hanya boleh dikeluarkan pada umur persaraan KWSP iaitu pada umur 55 tahun. (p/s: Ini adalah akaun persaraan kita yang ke-2 selain KWSP. KWSP hanya boleh menawarkan dividen setahun 5-6% VS skim PRS yang boleh menawarkan lebih 15% dividen setahun)
 • more info mengenai insentif PRS boleh klik di sini : http://www.ppa.my/prs/prs-youth/prs-youth-incentive/
 • Disimpan di dalam dana Islamik yang terbaik di CIMB

REGULAR SAVING PLAN

 • Pembukaan akaun minimum RM1000.00
 • Simpanan bulanan minimum RM200.00 (RSP vs ASB Loan: RSP bukan loan tapi ini adalah simpanan yang dibuat keluar)
 • Boleh dikeluarkan pada bila-bila masa
 • Disimpan di dalam dana Islamik yang memenangi banyak anugerah dan popular di CIMB

Selain daripada simpanan untuk mendapat pulangan dividen yang tinggi menggunakan wang sendiri, kita juga boleh menggunakan simpanan KWSP/ "EPF" akaun 1. 

KWSP anda...

Suka dimaklumkan, adalah RUGI jika kita hanya membiarkan KWSP akaun 1 yang hanya dibenar untuk dikeluarkan oleh kerajaan sebanyak 20% itu begitu sahaja dalam KWSP. Adakah wang KWSP kita boleh mencecah RM2 juta pada umur persaraan? Mengikut kajian, wang persaraan KWSP yang kita peroleh pada umur 55 tahun kita boleh habis dalam 3 tahun sahaja jika dibiarkan begitu sahaja. Memandangkan kenyataan oleh pakar ekonomi negara yang menyatakan RM2 juta perlu ada untuk persaraan nanti, kita harus bertindak untuk 'beranakkan' atau menggandakan wang KWSP kita bermula sekarang.
Untuk maklumat lanjut mengenai pelan KWSP, PRS atau Regular Saving Plan, boleh hubungi saya terus melalui whatsapp/mesej di nombor 019-2779757 atau emelkan kepada saidah.cimbprincipal@gmail.com.Nota: Penulis adalah penasihat kewangan bertauliah daripada CIMB-Principal Asset Management yang juga bertauliah untuk membantu anda menguruskan harta dengan "Islamic Estate Planning" di bawah pentadbir as-Salihin Trustee Berhad.

Post a Comment